| Forside | Om oss |

Drillo om Tippeliga-analysen

Vi har fått landslagssjef Egil “Drillo” Olsen til å gå gjennom tallene fra vår analyse av Tippeligaen med oss. Egil hva synes du om at Opta nå dekker Tippeligaen for første gang?

- Alt som øker datatilgangen og kunnskapsnivået om norsk fotball er jo selvsagt kjempebra og Opta er jo svært annerkjent for sine statistikker. Vi bruker dem selv til analyser av landslagets kamper fra tid til annen.

Hva tenker du om at man på denne måten får muligheten til å sammenligne norsk fotball med europeisk fotball på de samme kategoriene og ferdighetene?

- Det gjør jo at man til en viss grad får muligheten til å sammenligne både norsk og europeisk fotball både på kvalitative og kvantitative områder. Det kan bidra til å nyansere bildet i diskusjonen om hvor norsk fotball står i forhold til Europa.Tippeligaen vs Europa - Drillos reaksjonOptaspesialisten har fått gjennomført en stor sammenligning av nivået på den norske Tippeligaen og nivået på de store ligaene i Europa. Sammenligningen er basert på en rekke nøkkelkategorier i Opta Sportsdatas svært detaljerte statistikker og omfatter alle lagene i de omtalte ligaene.

Egil, hva sier du om tallene som viser at spillerne i Tippeligaen langt på vei matcher spillerne i de store ligaene i Europa når det gjelder treffsikkerhet og effektivitet?

- Vel, det betyr selvsagt ikke automatisk at spillerne i Tippeligaen er like gode som spillerne i de store ligaene. Man får gjerne både mindre tid og plass ute i Europa og det er ikke gitt at en spiller fra Tippeligaen umiddelbart vil kunne gjenskape prestasjonene sine i en annen liga.

Det er imidlertid kanskje en pekepinn på at ferdighetsnivået på spillerne i utgangspunktet er like bra i Norge som andre steder. En eventuell vellykket overgang til en større liga vil selvsagt avhenge av om Tippeligaspilleren får tid til å tilvenne seg tempoet og stilen i den nye ligaen.

Tallene viser også at spillerne i Tippeligaen er mer skuddvillige enn spillerne i Europa. Overrasker det deg?

- Litt. Men det som overrasket mest var at man scorer prosentvis flere mål fra utenfor 16-meteren i Tippeligaen enn i de andre ligaene.

Analysen av Tippeligaen viser også at norske lag spiller langt færre pasninger enn lagene ute i Europa, hvordan ser du på det?

- Det er kanskje ikke så overraskende. Norske lag varierer selvsagt også mye i hvordan de ønsker å spille, men generelt er de vel mer fremover-rettede enn de fleste lag på kontinentet. Det er kanskje mer overraskende at man finner flest pasninger pr kamp i Premier League..

Tallene viser jo at norske lag har flere pasninger på den siste tredejedelen av banen enn i noen av de andre ligaene – og i kombinasjon med at vi har flere avslutninger pr kamp enn de andre ligaene – så virker det i hvert fall som norske lag er angrepsvillige og byr på mye underholdning.

Hva tror du om tallene som viser at norske lag lager færre frispark, færre straffer og få færre kort enn lagene i de andre ligaene? Er norske lag for snille?

- Det er det faktisk ganske vanskelig å mene noe sikkert om. Disse tingene påvirkes selvsagt av ting som dommere, spillestil og tempo i kampene – og derfor kan det være vanskelig å sammenligne på tvers av ligaer. Generelt kan man imidlertid si at norske lag kanskje må vurdere å være noe mer kyniske i møte med europeiske motstandere..

Jeg synes at de mest interessante tallene i analysen av de defensive ferdighetene er tallene som viser at norske lag takler minst pr kamp i Europa. Samtidig viser tallene at vi er nest flinkest til å blokkere skudd pr kamp. Ser man dette i sammenheng med hvordan jeg mener at man bør spille soneforsvar, er det litt bekymringsfullt.

Dersom man spiller soneforsvar slik det bør spilles skal man nemlig være så tett oppi ballfører at man bør være i stand til å takle rimelig ofte. Faktisk oppfordrer jeg til å heller ta en takling for mye enn en for lite. Ligger man rett i soneforsvaret har man jo folk som dekker deg dersom du mislykkes med taklingen.

Nå er det selvsagt bra at man er flinke til å blokkere skudd i Norge, det må man fortsette med. Men sett i sammenheng med at man takler så vidt lite, så kan det tyde på en litt for avventende måte å spille soneforsvar på. Og det er ikke bra.

Skrevet av : Grant AndersenRedigert av: Grant Andersen 
Kan Ronaldo skyte Real til finalen?
Ronaldo er årets toppscorer i Champions ...
 
Messi vs røkla?
Barcelona har ikke imponert voldsomt i m...
 
Hvilket Tottenham møter City?
Spurs har tradisjonelt hatt et godt grep...
 
Klart for Ronaldo vs Messi igjen!
Forrige sesong i La Liga brakte både fan...
 
Ligue 1 er også i gang!

Fransk Ligue 1 har allerede gjort u...
 

Sesongstart i England!
Denne helgen er det klart for Premier Le...
 
Arven etter Drillo?
Det er mange ulike strømninger i årets T...
 
Er vi for snille?

Mest skuddvillige i Europa
Tippeligaen får ofte kritikk for at kval...
 
Tidenes beste lag?
Mange har hyllet Barcelona som tidenes b...
 

Norsk Tipping

Norsk Tipping